tisdag 12 oktober 2010

Mörk dag för Sverige på Amsterdam Arena ..

Sverige försökte skapa något framåt och de första två-tre minutrarna såg det ju lovande ut, men sen kom kallduschen och ett Holland i framgång är ett effektivt och vinnande Holland.
Att det första målet kom så pass snabbt ändrade hela spelbilden totalt.
Från att ha övertaget blev Sverige alltmer stressade och slarvade, framför allt i försvaret.
När Holland inte såg ut att anstränga sig speciellt mycket, sprang Sverige istället och jagade boll i tomma intet. Och då kom både 2-0, 3-0 och 4-0 också.

När Holland sedan slår av på takten fanns det ytor för Sverige att utnyttja i djupled, och även om reduceringen var ett klassmål får det väl ändå rättvisast klassas som ett tröstmål i detta fallet..

Men hatten av för Holland ikväll! Det är bara att konstatera att vi blev utspelade totalt av ett av världens bästa och mest effektiva landslag.
Holland fick ut maximal effektivitet av minsta möjliga aktion medans Sverige hade otur och slarvade bort bollen för mycket.
Däremot tycker jag att Holland får ta på sig dumstruten lite när det gäller att inte kunna hålla sig på benen ordentligt, nämner inga namn men vissa var ju lite väl ostadiga på fötterna.
Fanns väl en och annan svensk som också bidrog till detta, men överlag är ju Holland kända för att ramla väl enkelt ibland.
Leder man med så pass många mål finns ingen direkt anledning att hålla på med detta fjanteri som jag ser det.

Jag var absolut inte emot Hamréns upplägg av spelet. tvärtemot var det ett ärligt försök till att försöka skapa något mot Holland, något nytt.
Jag tycker det finns två positiva saker som Sverige ändå kan ta med sig från denna match. Det är dels de fasta situtaionerna. Där vi får ett kvitto på att vi är bra, kanske inte i klass med det Engelska landslaget, men bra, och det är också där målet sedan kommer.
Sen är det lagandan. Att vi på något sätt aldrig riktigt gav upp trots att ett 4-0 underläge kan få vilken fotbollsspelare som helst att tappa motivationen att fortsätta. Men det är den inställningen som senare kan komma att avgöra en viktig match när det handlar om att ta poäng.

Jag tänker främst på U21 landslagets insats för ett drygt år sedan, där man såg den inspirerande viljan att spela fotboll, lysa fram hos de yngre spelarna. Där de vände ett 3-0 underläge till 3-3 mot England.
Framför allt kanske hos spelare som Marcus Berg som numera i allra högsta grad bidrar till den inspiration som finns hos det svenska landslaget.

Sen kan jag ju inte låta bli att fundera på hur matchbilden hade sett ut om Toivonens lobb hade resulterat i en kvittering ..

Inga kommentarer: